Nova godina i piće kako uživati, a ne preterati

Nova godina i piće - kako uživati, a ne preterati

Svi se radujemo dočeku Nove godine, i sigurni smo da ne postoji osoba koja ne voli praznike i sve što oni donose. Novu godinu većina doživljava kao šansu za novi početak, za unapređenje sebe i svog života, i najčešće u prvi dan nove godine ulazimo sa nadom da će sve biti bolje, i da sve što nismo ostvarili u prošloj godini dobije epilog u novoj. Skloni smo davanju obećanja sebi da ćemo sve loše navike ostaviti u godini za nama i sa dolaskom nove godine okrećemo i novi list.
Ono što je u stvari najveća draž proslave Nove godine i ono što u stvari pokreće ljude na radost jesu druženja sa prijateljima i porodična okupljanja. To su dani i proslave kada se sklonimo na tren od svakodnevne jurnjave, posla, obaveza i briga i uživamo sa dragim ljudima u specijalno spremljenim đakonijama i pažljivo biranom alkoholu za tu priliku.

To je period godine kada se svi dodatno opustimo i uživamo preko mere u hrani i piću, i ono što je jako bitno je da ne preteramo, ali postavlja se pitanje kako. Kako da uživamo sa porodicom i prijateljima u dobroj kapljici, a da ne preteramo i upropastimo slavlje i sebi i drugima.
Nova godina i piće: kako uživati a ne preterati

Savet je jednostavan i vrlo lako ga je slediti, umerenost je ključ svega. Niko ne želi previše alkohola i prepunjen stomak da pokvari veselje i druženje sa porodicom i prijateljima koje smo priželjkivali cele godine.

Možda to nikada niste pomislili, ali najveća zamka što se tiće alkohola i pića se krije upravo u Vašoj kući, odnosno na kućnoj proslavi, koju organizujete Vi ili neko od Vaše porodice ili prijatelja. Razmislite samo, hrane ima u izobilju, sigurno ćete pojesti više nego što ste planirali, jer ta hrana je brižljivo spremana, verovatno su neka jela i Vaša omiljena, a u toj kućnoj atmosferi ste toliko opušteni da ni ne razmišljate o kalorijama i količini koju ste pojeli.

Naravno, kad se na to doda alkohol u neograničenoj količini koji će vasprevariti i uhvatiti dok sedite, imate propalo slavlje u najavi. Često nazdravljanje sa porodicom i prijateljima Vam može doći glave, a jedan od boljih saveta koji smo čuli je da se nakon završetka večere preselite u dnevni boravak, jer konstantno gledanje u hranu mamiće Vas da jedete još i biće Vam teško u stomaku u nekom trenutku. Kada Vam hrana nije ispred nosa lakše ćete variti i samim tim piti manje alkohola, a ako ogladnite uvek možete ponovo sesti i jesti nakon nekog vremena.

Kada govorimo o dočeku Nove godine u restoranu to pre svega ima nebrojeno prednosti, počev od toga da za plaćenu rezervaciju uživate u prelepo dekorisanom novogodišnjem ambijentu, dok je neko drugi za Vas pripremio i poslužio vrhunsku hranu i piće, što znači, niko nije proveo ceo dan pored šporeta, pa se tuširao u poslednji čas da dočeka goste.
Nova godina i piće: kako uživati a ne preterati

Naravno kao i svaki doček Nove godine i ovaj u restoranu krije zamke u koje možete upasti tokom najluđe noći. Skoro sve restoranske ponude za Novu godinu u Beogradu su koncipirane na isti ili na sličan način što podrazumeva gala večeru gde su porcije izrazito obilne. Da se ne biste prejeli i uz večeru popili previše vina ili neke žestine naš savet je da kada osetite da ste siti malo prošetate po sali, uživate u ambijentu, pa čak možda i da otplešete po koju muzičku numeru sa Vašom ženom, da Vam se ta hrana malo slegne. Nakon pauze možete nastaviti jesti, ako ste i dalje gladni, uz izabrano piće.

Mnogo veći problem od hrane u ovim restoranskim ponudama predstavlja piće, jer je ono najčešće neograničeno, a kad nije podvučen limit, čovek se lako zanese i popije i više nego što je planirao. U piću se lako pretera jer nas ponese praznična euforija, dobra atmosfera, a uslužno osoblje u restoranima koje je izuzetno profesionalno dopuniće Vam čašu čim vide da je prazna.

Ako želite da što duže ostanete trezni, ili bar umereno pijani, odaberite da za novogodišnju noć pijete neko piće koje se dugo pije, na primer vino, ili špricer, a ne žestina koja se brzo ispije. Ako ste ipak tip koji pije žestinu obavezno se hidrirajte u najluđoj noći, što znači, unesite veliku količinu vode nakon svake čašice alkoholnog pića. Ovaj sistem ima dva glavna benefita, nećete moći previše da popijete, bićete samo pripiti, a sutradan ćete se lakše otarasiti mamurluka.

Ako ste ove godine odlučili da doček Nove godine provedete na trgu tamo će Vas sačekati prepoznatljivo novogodišnje piće. Pogađate već da je reč o kuvanom vinu, jer nijedan zimski praznik bez njega ne prolazi. Ovo ukusno piće greje, i podseća na zimu i praznike, a miris karanfilića nas vraća u detinjstvo i toplinu praznika sa porodicom. Čak i ljudi koji nisu ljubitelji vina neće odoleti kuvanom vinu na trgu, jer ono tako dobro ide uz zimu i promrzle prste.
Nova godina i piće: kako uživati a ne preterati

Ako ste rezervisali svoje mesto u nekom od poznatih beogradskih klubova uz asortiman dostupnih pića možda ne bi bilo loše da probate ove godine da pijete koktele. Postoji nebrojeno mnogo alkoholnih kombinacija i samim tim i koktela koje možete konzumirati u najluđoj noći. Manje više svi kokteli sastoje se iz alkoholnih pića, šećera, vode i pomalo gorkih sastojaka, što znači izbor je velik, Vaše je samo da izaberete. Naravno nemojte se plašiti pijanstva i mamurluka sutradan ako za celo veče popijete samo par koktela, jer dovoljno su veliki da u njima možete da uživate neko vreme, nego da ispijate kratku žestinu.
Nova godina i piće: kako uživati a ne preterati

Kada smo obuhvatili najčešće zamke, greške i podelili par saveta, ono što možemo da zaključimo da je zaista moguće uživati u najluđoj noći, a ne preterati jer umerenost je ključ. Koju god opciju dočeka izabrali, i za koje god alkoholno piće se odlučili nemojte preterivati i mnogo bolje ćete se provesti, i osećati sutradan.

Koje je Vaše omiljeno piće za doček Nove godine? Šta je to u čemu uživate kad su novogodišnja slavlja u pitanju, da li se vraćate isprobanim kombinacijama ili svake godine probate nešto novo?
Ažurirano: Dec 3, 2023 | Izdavač: Nova godina | O nama
Podeli

Magazin

5
A
B
C
D
F
G
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Z