Nova godina u Beogradu - Novogodišnji vašar Nova godina 2024

Sve ponude za doček nove godine u Beogradu

Nova godina Beograd 2024
Ove godine na Beogradskom novogodišnjem festivalu, koji će trajati od 14. do 30. decembra, posetioce očekuju najkvalitetniji novogodišnji sadržaji: zabava i druženje, klizališta, koncerti, predstave, zabavni programi za decu, kupovina poklona i robe široke potrošnje po prazničnim cenama.
Festival je deo manifestacije „Beogradska zima“, koju organizuju Grad Beograd, Turistička organizacija Beograda, Beogradski sajam, Dečji kulturni centar i Centar beogradskih festivala (CEBEF).
Ulaz 58. beogradski novogodišnji festival biće besplatan, a nalaziće se u halama 1, 1a, 2 i 4.

Beogradski novogodišnji festival je novo ime za staru i prepoznatljivu manifestaciju zabave i dobre kupovine - Novogodišnji vašar, koji će trajati od 16. do 30. decembra u halama 1, 1a, 2 i 4 Beogradskog sajma.
Festival je deo manifestacije „Beogradska zima“, koju organizuju Grad Beograd, Turistička organizacija Beograda, Beogradski sajam, Dečji kulturni centar i Centar beogradskih festivala (CEBEF).
Ulaz je besplatan, a radno vreme od 10 do 22h.

Nova godina je vreme velike radosti za sve ljude, a proslava Nove godine u Beogradu ne zaostaje ni u čemu za onima u svetu. Osim što grad blista od novogodišnje dekoracije, hoteli, apartmani i hosteli za Novu godinu bivaju puni, pripremaju se novogodišnji koncerti, kupuju pokloni, bira svečana garderoba i curi voda na usta od pomisli na novogodišnje specijalitete koje ćemo jesti kako u restoranima, tako i kod kuće.
Nova godina u Beogradu - Novogodišnji vašar - Nova godina 2024

Mnogo ljudi dolazi u Beograd za Novu godinu. Tu su pre svega oni koji dolaze iz unutrašnjosti Srbije, znajući da je proslava Nove godine u Beogradu mnogo luđa i šarenija. Zatim su tu strani turisti koji dolaze iz okolnih država, Bugarske, Makedonije, Mađarske, ali i Slovenije, Nemačke, Austrije, Francuske, željnih provoda, dobro informisanih o srpskom gostoprimstvu i žurkama na splavovima, u kafanama i na trgovima. Na kraju, tu su pripadnici srpske dijaspore, koji dolaze iz daljine da se ponovo vide i zajednički raduju sa svojim prijateljima i rođacima.
Nova godina u Beogradu - Novogodišnji vašar - Nova godina 2024

Novoj godini se, možda i najviše, raduju najmlađi. Oni veruju da će im Deda Mraz doneti poklone ako su bili dobri, pa se nekako najviše trude u decembru, ne bi li se iskupili za nestašluke iz cele godine. Pišu se liste novogodišnjih želja, kite novogodišnje jelke i daje sve od sebe kako bi se ostalo budno sve do ponoći. Nema deteta koje ne bi volelo da pogledom uhvati Deda Mraza. Za njih je Nova godina u Beogradu nešto specijalno, svečanost puna mistike i čarolije.

Postoji mesto koje za Novu godinu u Beogradu privlači sve napred nabrojane kategorije - turiste, mlade, decu, roditelje, starije, sladokusce... Mesto puno ideja za dobar provod, smeha, gde se na jednom mestu okupljaju hrana, igre, ukrasi i pokloni. Možda već pogađate da je u pitanju novogodišnji vašar.

Novogodišnji vašar u Beogradu može biti zajednički naziv za nekoliko manifestacija koje se odigravaju širom grada, na više lokacija, po ugledu na one u Evropi i svetu. Za tezge pune zimske garderobe, slatkiša, slanih đakonija, ukrasa, marama, igračaka i sijalica koje se nalaze postavljene na Terazijama, kod Starog Merkatora na Novom Beogradu, kod Trga republike u okviru manifestacije Ulica otvorenog srca, na Bulevaru kralja Aleksandra, na Zelenom vencu, u Zemunu... Ukoliko niste pronašli poklon koji želite da darujete voljenoj osobi, a u žurbi ste, možda ćete ovde pronaći nešto u minut do dvanaest, onako u prolazu. A ukoliko poklon već imate, novogodišnji vašar u Beogradu je dobar način da dokupite još poneku sitnicu da vaše iznenađenje bude veće i lepše.
Nova godina u Beogradu - Novogodišnji vašar - Nova godina 2024

Drugo tumačenje pojma novogodišnji vašar u Beogradu sve češće se vezuje za Beogradski novogodišnji festival koji se odigrava na Beogradskom sajmu. Jedna od stvari koja mu je slična sa vašarom po ulicama Beograda je to što je ulaz besplatan (u slučaju Beogradskog novogodišnjeg festivala - odnedavno, izuzev parkinga koji se plaća). U svemu ostalom vašar i sajam se razlikuju, jer se, za početak, „novogodišnji sajam“ ne odvija na otvorenom nebu, tako da hladnoća, sneg, led ili kiša ne mogu da pokvare uživanje, igru i dobru atmosferu. Zatim, akcenat festivala je na vožnjama, iako postoje tezge koje prodaju poklone, ukrase, nakit i slične sitnice.

Sastavni deo novogodišnjeg vašara u Beogradu su klizalište, koncerti, zabavni programi za decu sa Deda Mrazom, irvasima, klovnovima, prodaja robe po diskontnim cenama. Poseta novogodišnjem sajmu je dobar uvod u prazničnu atmosferu. Sve se nalazi pod jednim krovom, dokle se ćete se dovesti udobno, vašim vozilom. Put kroz hale počinje kupovinom, a nastavlja se vožnjama u luna parku na popularnoj Galiji, Tunelu straha, Balerini, jahanjem Bika, gađanjem na strelištu, da bi se završio vrućim pljeskavicama i toplom čokoladom ili još toplijim vinom na izlasku. Ideja za novogodišnji provod cele porodice.
Nova godina u Beogradu - Novogodišnji vašar
Nova godina u Beogradu - Novogodišnji vašar
Nova godina u Beogradu - Novogodišnji vašar
Nova godina u Beogradu - Novogodišnji vašar
Nova godina u Beogradu - Novogodišnji vašar