Šta je potrebno za doček Nove godine u stanu?

Šta je potrebno za doček Nove godine u stanu?

Za mnoge je organizacija i priprema dočeka Nove godine mnogo uzbudljivija od same najluđe noći. Ako januar dočekujemo u nekom od beogradskih restorana, kafana i splavova, osim izbora mesta za provod, preostaje nam još samo da okupimo ekipu i pobrinemo se za toaletu. S druge strane, ako nam više prija kućna atmosfera, organizacija dočeka može da bude pravi izazov.
Odakle krenuti? Da li napraviti tematsku žurku, koliko prijatelja pozvati, šta staviti na trpezu, kojim sve detaljima stvoriti jedno nezaboravno veče? Ovo su samo neka od pitanja koja se vrzmaju po glavi. Slatke muke!

Za početak dovoljni su papir i olovka. Postoji ona narodna:, Pametan piše... "Prvo, odrediti broj gostiju. Teško je, baš uvek, pronaći idelanu kombinaciju prijatelja. Ipak, treba voditi računa da ne bude ni premalo niti previše. Neko nepisano pravilo je da na spisku bude neko ko je poznat po tome što pravi dobru atmosferu. Pokretačka energija je uvek dobrodošla. Sada kada ste na listu gostiju stavili sve one sa kojima želite da uđete u Novu godinu, proverite da li su slobodni ili su možda već nešto isplanirali. Veoma je važno da na vreme pozovete goste, nikako u poslednji čas jer rizikujete da su mesto rezervisali u nekoj od beogradskih kafana.

Sledeći korak svakako je odabir hrane. Ako ste već na sebe preuzeli organizaciju, možda ce biti lakše da hranu naručite iz nekog beogradskog restorana. Tako nećete rizikovati sa neprijatnim mirisima, imaćete više vremena za dekoraciju i odabir dobre muzike, a hrana će topla i sveža biti servirana na stolu kada to poželite.
Šta je potrebno za doček Nove godine u stanu?

Nije lako opredeliti se znajući da Beograd nudi hranu u izobilju i ne postoji kuhinja koju nećete pronaći u ponudi. Ako je izbor naša tradicionalna kuhinja, u ponudi su domaća pečenja, jela ispod sača, neizbežne novogodišnje sarme, ruska salata i mnoštvo slatkih delicija - od kolača do torti. Onima koji najviše cene toplinu svog doma u ovoj posebnoj noći na raspolaganju su i nacionalne kuhinje od mediteranske do indonežanske hrane. Gotovi svi restorani nude i uslugu dostave, tako da je na organizatoru samo da sa ponuđenog menija izabere najukusnije. Količina hrane srazmerna je broju gostiju. Kada se naručuje roštilj, opšte prihvaćen normativ je da se uzima od 300 do 400 grama po osobi. Imajte na umu da gosti mogu da budu probirljivi te ipak proverite da li im odgovara vrsta mesa koju ste planirali da naručite. Naravno, obavezno proverite da li je neko od gostiju vegetarijanac ili vegan. Uz bogatu trpezu, ništa manje važno od dobro sastavljenog menija je i piće kojim ćete poslužiti goste. Uz obaveznu konsultaciju sa gostima pazarićete ono uz šta će najradije nazdravljati, ali ne zaboravite šampanjac koji će dodatno podgrejati atmosferu u ponoć, a nije loše ni da goste iznenadite nekim zanimljivim aperitivom.
Šta je potrebno za doček Nove godine u stanu?

Sada kada ste napravili meni i imate spisak pića koja će gosti piti, vreme je za osmišljavanje ukrasa. Svakako će novogodišnja noć biti romantičnija ako se potrudite da prostor u kojem slavlje organizujete ima određen šarm. Tradicionalna dekoracija za Novu godinu ne može da se zamisli bez jelke okićene lampionima i staklenim kuglama, a neizbežan dekor su i sveće različitih veličina i boja. Ukoliko se odlučite za neko tematsko veče, detalji poput disko-kugle ili određenog dres-koda neizbežni su. Pustite mašti na volju, budite kreativni, probajte ono što nikada niste i neka baš ova novogodišnja noć bude prilika da pokažete svoje skrivene talente i zadivite vaše goste. Prozore možete oslikati sami, ali i iznajmiti profesionalca koji ce od vašeg stana za kratko vreme napraviti pravu zimsku bajku. Lepota je u detaljima, pa tako ništa manje važan nije ni izbor stolnjaka, salveta, čaša i sitnica koje će ukrasiti svečanu trpezu.

Možete se unapred dogovoriti sa gostima da razmenite poklone u ponoć i tako jelku zatrpate šarenim paketima koji daju poseban šarm. Kolačići sudbine mogu biti zanimljiva ideja za druženje jer je prelazak u Novu godinu uvek povezan sa sudbonosnim odlukama, pa bi bilo zanimljivo čuti kakvu vam sudbinu predviđaju ovi popularni kolačici. Kada ste se osmislili ovo posebno veče i sada znate da li će biti tematsko ili opušteno poput popularnih pidžama partija, možete početi sa odabirom muzike. Šta će se naći na plej listi zavisi od muzičkog ukusa vas i vaših gostiju, a Jutjub je tu da isprati vaše želje. Uvek je pametnije unapred napraviti plej listu kako biste izbegli prepirke gostiju oko toga šta će se slušati u datom trenutku. Preporučujemo vam i da osmisliti sa kojom melodijom ćete ući u novu godinu.
Šta je potrebno za doček Nove godine u stanu?

Na papiru je sada sve ono što je obaveza domaćina ili organizatora dočeka Nove godine pa je lako izračunati troškove i konačnu sumu podeliti na broj zvanica, osim ako ne želite da sami snosite troškove. Priznaćete i sami da je to je danas veoma retko. Pobrinite se da gostima na vreme predočite o kojoj cifri je reč, a nije loše da se podele i zaduženja kako ceo teret organizacije ne bi pao samo na jedna pleća. Tako neko može da naruči hranu, muški deo ekipe da ode po piće, zajedno da se pobrinete oko dekoracije ili sastavljanja plej liste. Kada i poslednje stavke sa spiska proverite, vreme je da odahnete i da se pobrinete za svoj izgled. Nije neuobičajeno da Beograđani koji odluče da ostanu kod kuće ipak prvi deo večeri provedu u šetnji beogradskim ulicama, jer je to najbolji način da se udahne deo one uzavrele atmosfere koja uvek obećava dobar provod.

U predvečerje novogodišnje noći, beogradski lokali vrve od posetilaca koji ne propuštaju ni dnevne žurke. Sa splavova se ori muzika, a u restoranima se obavljaju poslednje pripreme pred doček gostiju. Svež vazduh otvara apetit, tako da će posle kraće šetnje, povratak u stan i sedanje za novogodišnju trpezu svima prijati. Neka dobre vibracije omiljenih muzičkih numera razgale atmosferu i slavlje može da počne. Uz dobru, hranu, prijatnu atmosferu i draga lica veče ne može da bude loše. A nije ni red da u novu godinu ulazimo nevoljno. Došao je čas da sve loše ostavimo iza sebe i okrenemo se lepšem i boljem. Ponoć neka okrene novi list, a šta nas čeka u narednih 365 dana možda otkrije kolačić sudbine koji ste upravo otvorili.
Ažurirano: Dec 1, 2023 | Izdavač: Nova godina | O nama
Podeli

Magazin

5
A
B
C
D
F
G
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Z