Zašto je Nova godina u Beogradu toliko popularna i omiljena kod stranaca

Zašto je Nova godina omiljena kod stranaca

Poslednjih nekoliko godina Nova godina u Beogradu dobija sve više pozitivnih komentara od stranih medija, koji su se usudili da Beograd nazovu novom hit-destinacijom. U prilog tome ide i činjenica da se iz godine u godinu broj turista koji posete Beograd uvećava, tako da se ulicama Beograda tokom novogodišnjih praznika mogu čuti kako poznati, tako i sasvim nepoznati strani jezici. Strancima je interesantno da upoznaju srpsku hranu, nauče nešto o običajima Srba, ali i saznaju nešto više o kulturi i istoriji grada i zemlje koju planiraju da posete. Beograd, kao centar regiona, predstavlja pravi mamac kada je noćni život u pitanju, stoga se stranci trude da za kratko vreme dok borave u srpskoj prestonici upoznaju skoro sve čari noćnog provoda u Beogradu.
Zašto je Nova godina u Beogradu omiljena kod stranaca

Nova godina u Beogradu je specifična i po tome što se mnogi slažu da je srpska prestonica najlepše ukrašen grad u celom regionu, a po nekima i šire. Svake godine se uvećava broj novogodišnjih svetiljki kao i ukrasa koji krase ulice, trgove i bulevare. Novogodišnja atmosfera se oseti još u decembru, a ukrasi i svetiljke obično krase ulice sve do februara. Puno je praznika u Srba, stoga i ne čudi da je novogodišnja rasveta nešto što najduže traje (možda čak i u svetu). Nova godina u Beogradu je pravi mamac za strance, koji kao glavni razlog najčešće navode "dobar provod“, koji su ili već doživeli, ili su čuli iskustva drugih. Bilo kako bilo, Beograđani su tu da se pokažu kao dobri domaćini i učine sve kako bi se strani gosti osećali prijatno.

Nekoliko dana pred Novu godinu, strani turisti praktično preplave Beograd. U Knez Mihailovoj, na Obilićevom vencu, kraj Skupštine ili u blizini hotela Moskva, na svakom koraku možete da čujete slovenački, italijanski, turski, ruski, španski i, tradicionalno, engleski jezik. Stranci već dobro znaju da Nova godina u Beogradu nije nešto što se slavi samo jedan dan. Naprotiv, slavlje počinje par dana unapred, što predstavlja takozvano zagrevanje i traje barem do reprize Nove godine. U nekim slučajevima slavlje se oduži i do Srpske Nove godine, ali većinom se pravi pauza u trajanju od nekoliko dana.

Strance ćete prepoznati i po tome što često u rukama drže mapu grada i pokušavaju da nađu unapred rezervisan smeštaj za Novu godinu u Beogradu. Beograđani su veoma predusretljivi i svoje gostoprimstvo pokazuju i tako što se često ponude da objasne turisti kako da dođe do svog smeštaja. Otvorenost Beograđana je još jedan motiv zbog kojeg stranci vole glavni grad Srbije.

Stranci veoma često ne odluče unapred gde za Novu godinu u Beogradu, tako da dan ili dva pre samog dočeka obilaze mnogobrojne kafane i restorane u potrazi za dobrim mestom gde očekuju lud provod. Iako se temperatura kreće oko nula stepeni, strani turisti to ne smatraju kao prepreku za dnevne šetnje, naročito ukoliko se posluže kuvanom rakijom ili kuvanim vinom koje se može kupiti u kućicama na Trgu Republike. Svečana atmosfera koja podrazumeva Ulicu otvorenog srca na Trgu, kao i mala bina na kojoj svakodnevno nastupaju još neafirmisani izvođači, samo su neke varijante razonode stranih turista pre dočeka Nove godine.

Nova godina u Beogradu za strance je u stvari sinonim za Skadarliju. Ova boemska četvrt već godinama privlači na hiljade stranih turista koji su fascinirani atmosferom i boemskim načinom života ovog kvarta. Skadarlija je po mnogima sinonim za dobar provod, ali provod koji "ima dušu“ i predstavlja oličenje kako se nekada živelo i veselilo. Rustična kafanska atmosfera, svirači i pevači koji idu od stola do stola, dodatno će zagrejati atmosferu i učiniti da Nova godina u Beogradu ostane zauvek upamćena i dugo prepričavana.
Zašto je Nova godina u Beogradu omiljena kod stranaca

Turističke agencije zemalja u okruženju se već godinama utrkuju koja će napraviti bolju i atraktivniju ponudu novogodišnjeg putovanja za Beograd. Ponude iz Slovenije i Hrvatske, ali i Bugarske i Turske su veoma povoljne, tako da, na primer, četvorodnevni aranžman sa doručkom i autobuskim prevozom iz Zagreba može da košta svega 145 evra. Pristupačne cene su još jedan od razloga zašto je Beograd jedna od top novogodišnjih destinacija.

O tome koliko su stranci ludi za proslavom Nove godine u Beogradu, svedoči i podatak da na internetu postoji spisak od osam stvari koje stranci najčešće rade kao greške, kada prvi put posete Beograd. Spremite se da ih čujete, jer ono što čujete, verujemo da će vas pomalo i iznenaditi. Uputstvo kaže da se nikako ne bavite preteranim ispijanjem rakije, jer će se to obavezno po vas loše završiti. Potom se nadovezuje na srpski mit o promaji i savetuje da nipošto u društvu Srba ne treba otvarati prozor. Stranci smatraju da su Srbi izjelice crnog luka i da oni koja ga ne vole, neće se dobro provesti u Beogradu. Greška broj četiri je naprosto fantastična: "Ne smete reći ništa protiv Novaka Đokovića“, jer hijerarhija je sledeća: Bog, Nikola Tesla, Novak Đoković. Priznaćete da zanimljivo rezonuju. Greškom smatraju i kupovinu karte u gradskom prevozu, jer što bi je oni kupili kada je ni Srbi ne kupuju. Greška je i poseta "fensi“ splavovima, vožnja rolšuama je i dalje kul, a kraj prozora na Novogodišnje veče nikako ne treba stajati. Zašto opet prozori, ostaje nam da nagađamo.

Sve u svemu, Nova godina u Beogradu postaje sve popularnija i ukoliko se nastavi ovakav trend dolazaka stranaca, gradske vlasti će morati da se pozabave izgradnjom dodatnih smeštajnih jedinica, kako bi uspeli da smeste sve turiste.
Ažurirano: Dec 3, 2023 | Izdavač: Nova godina | O nama
Podeli

Magazin

5
A
B
C
D
F
G
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Z