Vatromet za Novu godinu u Beogradu

Vatromet za Novu godinu u Beogradu

Održavanje vatrometa za Novu godinu u Beogradu je stvar prestiža i tradicije. Postoje gradovi koji svake godine proslavljaju Novu godinu sa vatrometom koji počinje u tačno određeno vreme na istoj lokaciji, čime ova pirotehnička predstava prerasta u svojevrstan simbol koji najavljuje novi početak. Iz istog razloga se izostanak vatrometa za Novu godinu u Beogradu može smatrati lošom srećom i to ne samo kao dokaz da u državnoj kasi nedostaje sredstava za ovu namenu, već i da je možda u državi nastupila žalost.
Novogodišnji vatromet u Beogradu

Primera radi, nezamislivo je da se vatromet za Novu godinu ne održi u Londonu, Parizu, Sidneju, Pekingu, Cirihu, Istanbulu. Nova godina u Beogradu ne bi išla u korak sa drugim metropolama ukoliko bi izostao veličanstveni spektakl, zvani vatromet. Oni koji proslavljaju Novu godinu na ulicama i trgovima, uz kuvano vino i čašu šampanjca, ponoć dočekuju zagrljeni, ljubeći se i nazdravljajući. Ali odmah nakon toga, njihovi pogledi okreću se ka nebu i časovniku, jer u tačno predviđeno vreme na nebu počinje kultna predstava svetla, boja i zvuka, kanonada prštećih kugli koja izmamljuje radost ne samo kod najmlađih, nego kod svih koji to gledaju sa bezbedne udaljenosti. Pobrojani gradovi, ali i mnogi drugi, ne bi propustili da ulože sredstva u održavanje ove manifestacije, jer bi time prekinuli slavljenički niz, izneverili očekivanja i rastužili posetioce. Veruje se da se turisti, dobrim delom, za doček Nove godine u pojedinim metropolama odlučuju na osnovu spektakularnog vatrometa za Novu godinu.
Novogodišnji vatromet u Beogradu

Vatromet za Novu godinu u Beogradu je svakako jedan od značajnijih u regionu, a najveći koji će se održati u Srbiji svake Nove godine. Splavovi, kafići i restorani privlače veliki broj posetilaca iz unutrašnjosti i inostranstva u Beograd. Oni uživaju u hrani, muzici, atmosferi, ali sa nestrpljenjem iščekuju da vide i vatromet za Novu godinu u Beogradu.
Novogodišnji vatromet u Beogradu

Uprkos tome što se gotovo svake godine povede debata o tome da li će se održati vatromet za Novu godinu u Beogradu ili neće, usled mera štednje na svim nivoima i bezbednosnih razloga, srpska prestonica nikad ne razočara. Iako daleko skromniji kako po svom obimu, tako i trajanju, vatromet za Novu godinu u Beogradu sada već predstavlja deo tradicije, ali i neizostavni detalj koji atmosferu čini uzavrelom. Iako po mnogima postoje i pogodnije lokacije za novogodišnji vatromet u Beogradu, grad se tradicionalno odlučuje za centar grada, stoga, ako želite da budete na vrhuncu zadatka i u “prvim borbenim redovima" savetujemo da se informišete gde će sledeće godine da bude polazna tačka za vatromet. Prethodnih godina glavne lokacije su bile ispred Skupštine, na Trgu Republike, kod Pionirskog parka i ispred hrama Svetog Save, ali to ne znači da se manji vatrometi neće moći videti i na drugim lokacijama. Nova godina u Beogradu se smatra izuzetno veselom po pitanju boja, al ii zvuka, tako da ne treba da vas iznenadi ukoliko pucanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava budete slušali nekoliko dana pre i posle Nove godine.
Novogodišnji vatromet u Beogradu

Glavnom vatrometu se pridružuju i lokalni vatrometi koje uglavnom priređuju žitelji glavnog grada i uslužni objekti, tako da se stiče lepa predstava o srpskoj prestonici. Radosni zvuci trube, kao i užurbani Beograđani koji sa nestrpljenjem čekaju da Nova godina u Beogradu započne, turistima daju sliku jedne vesele i neobične metropole.
Novogodišnji vatromet u Beogradu

Novu godinu u Beogradu može da bude prilika da se smestite u neki drugi deo grada i da ne žalite što niste u samom centru, jer se iz godine u godinu povećava broj gradskih opština koje samostalno organizuju doček Nove godine u Beogradu. Proslave na manjim trgovima i ispred tržnih centara polako postaju tradicija i način da se rastereti centar grada, ali ovi vidovi proslave vam pružaju i veći izbor, kako po pitanju muzike, tako i po pitanju lokacije. Nova godina u Beogradu je specifična i po tome što se slavi dva dana, jer vas sutradan očekuje i takozvana repriza Nove godine koja se obično organizuje u većini prestoničkih kafana i restorana, tako da savetujemo da obavezno rezervišete mesto i za reprizu. Iako nema repriznog vatrometa za Novu godinu u Beogradu, repriza provoda će vam svakako dobro doći.
Podeli

Magazin

5
A
B
C
D
F
G
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Z
Dj