Najlepša svečana trpeza za Novu godinu

Svečana trpeza za Novu godinu

Nova godina u Beogradu raduje nas iz mnogo razloga. Deca se najviše raduju poklonima i vatrometu. Neki jedva čekaju ukrašavanje za Novu godinu. Razdvojene porodice s nestrpljenjem očekuju trenutak kada će videti svoje najmilije, koji putuju izdaleka kako bi zajedno slavili. Turisti kreću u obilaske dalekih destinacija, ili onih malo bližih, gde znaju da je provod zagarantovan. Novogodišnja euforija se, prema stručnjacima, stvara psihološkim doživljajem prilike za novi početak. Međutim, postoji jedan segment koji nam nikako ne promiče kad je u pitanju Nova godina u Beogradu, bez koga ne može da je zamisli niko od nas. A to je hrana, tačnije novogodišnja trpeza.
Svečana trpeza za Novu godinu

Jedan broj ljudi odlučuje se da Nova godina u Beogradu bude praznik koji će da proslave kod kuće. Razloga može biti puno - kućna atmosfera odiše toplinom, bezbednošću i pruža sigurnost u kojoj će nam se rado pridružiti naši najmiliji, čak i kada je to skuplja varijanta u odnosu na proslavu na otvorenom ili u većini restorana. Takođe, za domaćicu (ili više njih) ovo znači razmišljanje o tome šta će sadržati svečana trpeza za Novu godinu, umesto šta za to veče obući, obuti i koji nakit staviti. Proslava Nove godine kod kuće je prvi izbor za osobe sa malom decom, starije ljude, one koji nisu spremni da plate za doček i mnoge druge. Svečana trpeza za Novu godinu u tim situacijama obično podrazumeva više vrsta jela, prema želji i ukusima gostiju, pa se tu mogu naći praseće, pileće i jagnjeće pečenje, pihtije, čorba, sarmice od kupusa, ruska salata, slana salata od palačinki, prebranac, roštilj i na desetine kolača i torti. Sve ono što domaćice u Srbiji toliko decenija uspešno pripremaju, da su im recepti upisani u genima. Nova godina u Beogradu u ovako kućnoj atmosferi može da bude odlična prilika da se opustite i odmorite, i da ne razmišljate o pojedinostima koje bi vas opterećivale da ste se uputili na neki gala restoranski doček.
Svečana trpeza za Novu godinu

Ako potpadate u kategoriju onih koji bi da ponoć dočekaju u zagrljaju voljene osobe, uz dobru muziku, sigurno vam je bitno čime će vas pre toga poslužiti od hrane i pića. Novogodišnji meni je jedan od glavnih aduta restorana i hotela prilikom sastavljanja novogodišnje ponude. Ujedno, hrana za Novu godinu je ono što, osim izbora lokacije i muzike (to jest benda koji će ih zabavljati za doček), najviše zanima i goste koji žele da Novu godinu proslave van svog doma. Gotovo svako ume da oceni da li je predloženo posluženje za Novu godinu proporcionalno ceni koju ugostiteljski objekat očekuje da platite za svoj izbor. Novogodišnji meni je istaknut na sajtu ili na brojnim reklamama kojima nas restorani, hoteli, splavovi i klubovi obasipaju pred Novu godinu. Hrana koja se priprema za Novu godinu u Beogradu je nešto drugačija nego ona u kućnoj varijanti, pre svega što (na skupljim lokacijama) podrazumeva gastronomske specijalitete poput predjela sa sirevima, suvim šljivama, voćem, guščjom paštetom; potom glavnim jelom koje akcenat stavlja na kvalitet, a ne kvantitet - odrescima, sosevima, neobičnim salatama, pekarskim krompirom, roštiljem na kajmaku i kolačima koje ćete probati možda i prvi put u životu.
Svečana trpeza za Novu godinu

Već ovde se opaža jedna vrlo bitna razlika proslave Nove godine van porodičnog doma i u njemu - za svojim trpezarijskim stolom možete sebi nasuti repete, u restoranu je plaćena porcija zacrtana, ma koliko da vam se jelo svidelo. Otud se dobar šef kuhinje prepoznaje po tome što ume da uklopi zastupljenost različitih vrsta jela u tanjiru, ali i njihovu pravu količinu, jer prevelik broj ljudi koji se žali da je sa proslave Nove godine u restoranu otišao gladan, svakako nije dobra reklama za taj restoran.
Svečana trpeza za Novu godinu

S obzirom na to da proslava Nove godine u Beogradu pada u vreme kada je novogodišnji post, svečana trpeza za Novu godinu u mnogim restoranima obuhvata poseban, posni meni. Posni meni ne zaostaje ni u čemu za mrsnim, štaviše, po mnogima ga i prevazilazi, jer spravljanje specijaliteta od posne hrane zahteva umešnost, strpljenje, znanje, maštovitost i dekorativne sposobnosti. Na prvom mestu su tu riba i riblji specijaliteti, ali i jela do pečuraka, salate, posni kolači.
Svečana trpeza za Novu godinu

Veliki broj objekata, naročito u hotelima po unutrašnjosti Srbije, pravi reprizu dočeka Nove godine, kada je svečana novogodišnja trpeza još bogatija. Isto važi i kada je u pitanju proslava Srpske nove godine. Odista, u zemlji koja odbrojava do ponoći čak tri puta godišnje, teško je dočekati proleće sa istom kilažom koju smo imali i na početku
Svečana trpeza za Novu godinu
Podeli

Magazin

5
A
B
C
D
F
G
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Z
Dj