Nova godina u Beogradu i obilazak znamenitosti

Nova godina u Beogradu i obilazak znamenitosti

Nova godina predstavlja jedan od najpopularnijih praznika gotovo na celoj planeti. U Evropi se naročito daje na značaju ovom prazniku, ali dok se u nekim zapadnoevropskim zemljama Nova godina slavi u porodičnom ambijentu, u nekima je običaj da se izađe na glavne gradske trgove. Istočnoevropske metropole daju na značaju lokalima i restoranima koji organizuju novogodišnje veče. Pošto je Beograd evropska metropola koja se nalazi na sudaru istoka i zapada, Nova godina u Beogradu se slavi na sve gore pobrojane načine: i u porodičnom ambijentu, i na trgovima, ali i u kafanama i restoranima. Imate mogućnost da izaberete najinteresantniju opciju, zato ne gubite vreme nego što pre rezervišite vaš novogododišnji aranžman u Beogradu.
Nova godina Beograd - obilazak znamenitosti

Ukoliko ste već izabrali odgovarajući smeštaj za Novu godinu u Beogradu, savetujemo vam da vreme koje planirate da provedete u sprskoj prestonici iskorisite kako biste obišli značajne kulturno-istorijske znamenitosti. Neke od najposećenijih su: beogradska tvrđava - Kalemegdan, ulica Knez Mihailova, boemska četvrt Skadarlija, Gardoš, Hram svetog Save, Crkva svetog Marka, Saborna crkva, Trg Republike, Narodna skupština, Beli dvor, Konak kneginje Ljubice, ali i Milošev konak, Kula Nebojša, Čukur-česma, Terazije, Muzej Nikole Tesle, Spomenik neznanom junaku na Avali i još mnogo toga.
Nova godina Beograd - obilazak znamenitosti

Neke od nabrojanih lokacija predstavljaju i top destinacije za proslavljanje Nove godine u Beogradu, dok su druge isključivo znamenitosti koje trebate da posetite kako biste upoznali kulturu i istoriju naroda u čijoj zemlji boravite. Nova godina u Beogradu se slavi na Trgu republike, zatim ispred Narodne Skupštine, dok se Srpska Nova godina slavi na platou ispred Hrama svetog Save.

Dan ili dva pre proslave Nove godine, kao i dan ili dva posle slavlja, možete da iskoristite za obilazak znamenistosti. Savetujemo vam da krenete od centra grada. Svako ko se odluči za Novu godinu u Beogradu, prvo poseti ulicu Knez Mihailovu. Na kraju ulice stići ćete do Kalemegdana, čuvene Beogradske tvrđave, koja krije veoma dugu i neobičnu istoriju. U srcu tvrđave se nalaze dve prelepe crkve, crkva Ružica i kapela posvećena svetoj Petki. A ako odlučite da se spustite malo niže, stići ćete do Kule Nebojša i do Dunavskog keja. Kada ste već stigli do reke, predlažemo da uđete na neki od splavova i popijete kuvano vino da se malo zagrejete.
Nova godina Beograd - obilazak znamenitosti

Nova godina u Beogradu ne bi bila potpuna ukoliko ne biste makar na kratko zastali ispred čuvenog monumentalnog zdanja Narodne skupštine. Čak i ako ste doček Nove godine u Beogradu proveli upravo na ovom mestu, Narodna skupština na dnevnoj svetlosti izgleda još lepše, a lepotu joj upotpunjuje i zgrada preko puta, nekadašnji stari dvor, koji danas služi za dočekivanje uspešnih sportista.

Ako je vaš izbor Nova godina u Zemunu, to jest, na Zemuskom trgu, onda to može da bude odlična prilika da se popnete na Gardoš. Ovaj neobičan deo Zemuna mami uzdahe posetiocima, naročito pogledom koji se pruža na deo Zemuna, Novog Beograda i Starog grada.

Skadarlija, kao boemska četvrt, već decenijama uveseljava Beograđane, ali i turiste iz svih krajeva sveta. Pored kulturnog, ima veliki istorijski značaj, a spomenici u ovoj ulici svedoče o danima kada su u njoj vreme provodili velikani srpske kulture i književnosti.

Za avanturiste preporučujemo da Novu godinu u Beogradu upotpune jednim izletom na Avalu. Ova planina nadomak Beograda krije značajne tragove srpske istorije, stoga vam preporučujemo da posetite Spomenik neznanom junaku na Avali, a ako vas ne mrzi, prošetajte kroz šumu i popnite se na čuveni Avalski toranj. Nećete sa njega videti Pariz, ali slika Beograda u punom sjaju novogodišnje rasvete će vam dugo ostati u sećanju.

Nova godina u Beogradu bi mogla da vam posluži i da obiđete značajne verske objekte u Srbiji. Nikako ne propustite obilazak Hrama svetog Save, naročito crkvi unutar, to jest, u podzemlju hrama. Izgledaju bajkovito. Svakako preporučujemo i posetu najviše crkve u Beogradu, crkve Svetog Marka, ali i stožera pravoslavlja u Srbiji, Saborne crkve, koja se nalazi nadomak Knez Mihailove ulice.
Nova godina Beograd - obilazak znamenitosti

Sve su ovo lokaliteti koje možete da posetite i kada nije Nova godina, ali ako prvi put dolazite u Beograd bila bi prava šteta da se ne upoznate sa kulturno-istorijskom baštinom ovog veličanstvenog grada.
Ažurirano: Dec 1, 2023 | Izdavač: Nova godina | O nama
Podeli

Magazin

5
A
B
C
D
F
G
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Z