97

2024

Grad Beograd se priprema za proslavu Srpske Nove godine sa spektakularnim događajem na Trgu republike, koji će se održati 13. januara. Ovo veče, sa početkom u 21.30 časova, obećava da bude vrhunac manifestacije "Beogradska zima", koja je započela 11. decembra. Na ovom centralnom događaju, glavne zvezde biće renomirani folk pevači Saša Matić i Tea Tairović, čiji su glasovi i nastupi već odavno osvojili srca publike širom regiona.

Saša Matić, poznat po svojoj emotivnoj interpretaciji i jedinstvenom vokalnom izrazu, već godinama predstavlja jednog od najpopularnijih izvođača na folk sceni. Tea Tairović, s druge strane, svojim energičnim nastupima i modernim pristupom folk muzici, uspešno osvaja sve veći broj fanova. Oboje su poznati po tome što svojim pesmama i nastupima pružaju nezaboravne muzičke doživljaje, što ih čini savršenim izborom za ovako važan događaj.

Pored ovog centralnog muzičkog spektakla, Beograd za doček Srpske Nove godine nudio je bogat program sa preko 60 izvođača iz različitih muzičkih žanrova. Svi nastupi su organizovani na šest različitih bina u srcu grada, uključujući i prostor oko Muzeja savremene umetnosti, nudeći raznovrstan izbor za sve ukuse. Stanovnici i posetioci Beograda mogu očekivati nezaboravan doček, koji će biti ispunjen kulturnim bogatstvom i muzičkom raznolikošću, čime će se prvi dani 2024. godine učiniti posebno svečanim. Doček Srpske Nove godine na Trgu republike definitivno će biti događaj koji će obeležiti zimsku sezonu u Beogradu.

2023

Srpska Nova godina Beograd

Srpska Nova godina Beograd će ove godine biti organizovana na Trgu republike, 13.01. sa početkom u 21h.

Za sve goste Beograda, kao i za sve Beograđane, Grad Beograd organizuje svečani doček Srpske Nove godine. Na besplatnom konceru nastupiće naš poznati muzičar Goran Bregović, a kao specijalni gost pridružiće mu se Mladen Vojičić Tifa.

I ovaj koncert se organizuje u sklopu manifestacije Beogradska zima, a svi posetioci će moći da uživaju u popularnim Breginim hitovima, kao i hitovima Bijelog dugmeta.


2022

Za Srpsku Novu godinu 2022. neće biti organizovan doček na Trgu.

2019

Doček Srpske Nove godine će ove godine biti proslavljen pred Domom Narodne skupštine. Beograđane, a i njihove goste će 13. januara zabavljati Leksington bend. Tradicionalno, pred Hramom Svetog Save najavljen je vatromet u ponoć, a posetioci će moći da se ugreju uz kuvano vino.

Ponuda za doček Srpske nove godine u klubovima, hotelima, restoranima, kafanama i kafićima je slična kao i za doček 31. decembra, s tim što su cene znatno niže.

Za doček Srpske Nove godine u nekim od najpoznatijih beogradskih hotela cene su od 30 do 40 evra, sa uključenom hranom i pićem, u restoranima takođe nude svečanu večeru, ali i ol-inkluziv paket pića, a cene su od 18 do 25 evra.

Ako ipak više volite provod na otvorenom, gradski čelnici najavili su nastup Leksington benda ispred Doma Narodne skupštine.

2018

Organizovanog dočeka Srpske nove godine neće biti ni ovoga puta.
Od kada je pre tri godine nastao projekat Beogradska zima, obeležavanje Srpske nove godine bilo je okrenuto ka najmlađim sugrađanima. Ipak, biće priređen tradicionalni vatromet sa platoa Hrama Svetog Save.

Stara Nova godina ili pravoslavna Nova godina (Srpska Nova godina) je neformalni tradicionalni pravoslavni praznik, slavi se kao početak nove godine po Julijanskom kalendaru. U 20. i 21. veku, Srpska Nova godina pada 14. januara, budući da 13 dana zaostaje za Novom godinom po Gregorijanskom kalendaru.
U Srbiji stara Nova godina najčešće se naziva Srpska Nova godina, a ponekad i pravoslavna Nova godina ili Julijanska Nova godina.

Srpska pravoslavna crkva nastavila je da slaviti svoje praznike po Julijanskom kalendaru. Kao rezultat toga, u Srbiji Božić pada 7. januara.
Veliki deo populacije dočekuje Srpsku Novu godinu na sličan način kao i Novu godinu 1. januara. Za doček Srpske Nove godine obično se organizuje koncert ispred Skupštine grada ili Narodne skupštine u Beogradu, dok vatromet priprema Srpska pravoslavna crkva kod Hrama svetog Save na Vračaru, gde se ljudi takođe okupljaju. Ostali gradovi takođe organizuju doček Srpske Nove godine.
Restorani, hoteli, klubovi, kafići i splavovi su obično puni i unapred rezervisani. Na svim mestima je organizovan doček Srpske Nove godine, slavi se sa odličnom hranom i živom muzikom. Za razliku od kalendarske Nove godine, u centru, većina kafića sa stranom muzikom ima slobodan ulaz i oni nemaju specijalne pakete za Srpsku Novu godinu. Sa druge strane splavovi i klubovi koji imaju organizovan doček sa uživo folk muzikom su unapred rezervisani i po dve nedelje ranije - što znači mnogo igranja po stolovima i razbijenog stakla. Srpska Nova godina se dočekuje mnogo luđe nego kalendarska. Pucnjave, vatrometi i pirotehnika su više zastupljeni nego za običnu Novu godinu.
Tradicionalni narodni naziv za ovaj praznik je Mali Božići. Neke familije nastavljaju sa srpskim božićnim tradicijama i običajima.
Tradicija Pravoslavne Nove godine se zadržala u Rusiji, Armeniji, Ukrajini (Malanka), Moldaviji, Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.
Srećna Srpska Nova godina!
Podeli